De fabriek: groene stroom

Een stil doodlopend weggetje tegen een steile berghelling; daar verwacht je niet direct een fabriek. Toch is het pand in 1846 als textielfabriek gebouwd. En juist deze locatie was logisch omdat de fabriek draaide op waterkracht.

De berg zorgde voor volop wateraanvoer (regen- en smeltwater), een gegraven kanaal verzamelde een royale voorraad en door een grote pijp stortte het water vervolgens langs de helling naar beneden om de turbine — en daarmee de machines van de fabriek — in gang te zetten. Over schone energie gesproken. Dit was ‘groene stroom’ avant la lettre, simpel en doeltreffend.

Nu noemen we het symbolisch de ‘energiefabriek’ omdat je hier als gast kunt bijtanken en opladen dankzij de groene stroom van de natuur die royaal aanwezig is. Industrieel erfgoed wordt behouden voor verval en krijgt een nieuwe bestemming als trainingscentrum, rustoord en vakantieplek.

De kolonie: jeugdherinneringen

Het komt nog geregeld voor. Dan stopt er een Franse auto voor de binnenplaats en stapt er aarzelend iemand uit. Was dit het gebouw? Ja, dit was het. Dit was de plek van de schoolherinneringen. Deze bezoekers duiken even terug in de tijd. Dan zien ze zichzelf weer sleetje rijden op de helling of met de klas aan lange tafels eten op de binnenplaats.

Want na het fabriekstijdperk was het pand een tijd in bezit van een nonnenschool uit de omgeving van Parijs en werd gebruikt als vakantiekolonie voor de zomer- en winterkampen. Toen wij het pand kochten stond het nog vol met kinderbedden, dekens en kussens, schoolstoeltjes en reusachtige pannen. Je kon zien dat hier ooit een strak regime had geheerst, maar de leegstand van tientallen jaren had het verval een kans gegeven.

De toekomst: vakantie- en trainingcentrum

Na jarenlange leegstand is het pand aangekocht door het Nederlandse bureau Hemelsbreed en wordt in fasen gerenoveerd. Een lange periode van bouwplannen, gemeente-overleggen, vergunningaanvragen, slopen, werken en opbouwen, heeft erin geresulteerd dat een deel van het centrum nu beschikbaar is voor gasten.

Er zijn nog veel plannen. La Vie Verte zal uiteindelijk plaats bieden aan 30 tot 40 gasten. In de toekomst wordt gewerkt aan een comfortabel groepsappartement (voor 10 personen) met werkruimte en veranda, een professionele keuken, 2 studio's (een voor mindervaliden), een sfeervolle ontvangstzaal, houten balkons voor de bestaande appartementen, een natuurspeeltuin en meer parkeergelegenheid.

Een ander project betreft het verwarmingssysteem voor het gehele pand: om milieuvriendelijker te kunnen stoken zal er een grote installatie komen die op houtsnippers draait.